В края на март и началото на април в Плоещ, родното място на големия румънски и световен поет Никита Станеску (1933-1983) се проведе 26-тото издание на международния фестивал на неговото име. Организаторите: Румънската академия, Съюзът на румънските писатели и местната община подготвиха една изключително богата и разнообразна програма. 33 различни прояви в рамките на 5 дни! Това бяха рецитали по стихове на Никита Станеску, премиери на нови негови издания и книги за него, рецитали на поети от страната и чужбина, разговори за поезията, концерти със симфонична, камерна и фолклорна музика, театрални спектакли, изложби, конкурси, голям панаир на книгата. Едно наистина мащабно събитие, което може да ни послужи за пример как да честваме своите големи поети.

На това издание наградата за поетичен превод получи нашият преводач и критик Огнян Стамболиев, който представи третата си голяма антология с преводи на Никита Станеску „Редът на думите”, която беше високо оценена от нашата и румънската критика.

                                                                                                                       Иглика ПЕЕВА,

                                                                                                                             Радио Русе

Огнян Стамболиев е роден през 1947 г. в Русе. Завършил е българска и италианска филология в Софийския университет. Специализирал е румънски език в Букурещкия университет. Работил е като оперен драматург, библиотекар, учител, редактор.

Критик, журналист, преводач. Автор е на монографиите: “Несравнимият Кирил Кръстев”, “Слънчевият тенор Николай Здравков”, “Нова книга за операта” в два тома, “Книга за оперетата и мюзикъла”. Автор и преводач на оперни либрета.

Издал е много книги с преводи от Жан Пол Сартр, Йожен Йонеско, Емил Чоран, Мирча Елиаде, Лучиан Блага, Йон Лука Караджале, Никита Станеску, Григоре Виеру, Захария Станку, Мирча Динеску и др. Участвал в редица поетични антологии с преводи на румънски и италиански поети. Сътрудничи активно на големите наши периодични и ежедневни издания. Представен е в енциклопедии у нас, в САЩ, Великобритания и Румъния.

Член на СПБ и на Управителния му съвет. Председател на Дружеството на преводачите в Русе. Носител на награди от Съюза на преводачите в България, Министерство на културата на България, Министерство на културата на Румъния, Румънския културен институт, Съюза на румънските писатели, първи български лауреат за превод на Румънската академия и др.

 

Свободен писател, април 2014 г.