КОЛЕГИ!

Видяхме и се налага да си признаем, че в условията на пандемията COVID-19 и на правителствените мерки за предпазване и борба срещу нея, ние се оказахме неподготвени да организираме и да проведем обявените от Управителния съвет на ССП за този месец, септември 2020 г., наше Тържество по случай 30-годишнината от създаването на Съюза ни и наше национално или наше Общо отчетно-изборно събрание.

Налага се сега да констатираме и това, че по-всяка вероятност правителствените мерки срещу пандемията и социалните ограничения, свързани с тях, ще продължат да бъдат прилагани – както и всички ние като граждани (особено тези, които са в пенсионна възраст) да продължим осторожно да се предпазваме от заразяване. И това е нормално.

Няма да е нормално обаче да се държим като препарирани. Напротив, налага се да действаме сега като преодоляваме ограниченията, спазвайки ги. И като концентрираме действията си – организационно!

Затова препоръката ми е – Ръководствата на Филиалите в страната – Софийският, Варненският, Бургаският и Русенският – да се самоорганизират така, че да проведат през месец октомври 2020 г. – въпреки възможните социални ограничения – отчетно-изборните си събрания; да си изберат нови ръководства и делегати за националното Общо отчетно-изборно събрание.

Отчетите могат да станат и на конферентна основа – чрез интернет-мрежите, като се публикуват в тях в съвсем експресивен вид от името на Председателят на Филиала.

И изборът на нови Ръководство на Филиала може да се осъществи така – дори и съгласувано по телефона, в Бургас например, където броят на членовете на Филиала е малък, а възрастта им е напреднала.

За националното Общо отчетно-изборно събрание Филиалите трябва да изберат най-малко един делегат, който по Устав може да представлява и други трима, упълномощили го с нотариално заверени удостоверения (пълномощни).

Отчетите – експресно и акуратно написани и съдържащи общи творчески изяви и постижения на Филиала, а също и най-вече лични творчески изяви и постижения (книги, държавни и други награди) – Филиалите на Русе, Бургас и Варна изпращат на Заместник председателя Владимир Луков (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.), който с Решение на УС от 2014 г. е натоварен да координира организационно същите. А Председателят на Софийския Филиал предава Отчета си директно на Председателя на Съюза.

Да, социалните ограничения, свързани с COVID-19, може да се окажат перманентни. Затова предлагам на Управителния съвет на ССП да уточним в скоро време възможна дата за едновременно провеждане на Тържеството ни по случай 30 години от създаването на Съюза ни и непосредствено след него да проведем и националното си Отчетно-изборно събрание.

Същевременно трябва да мислим как организационно Тържеството ни да се осъществи пестеливо като време в рамките на час, час и половина, а след него пак в същите времеви рамки да проведем Събранието.

С поздрав до всички колеги:

Проф. д-р Стефан Влахов-Мицов

Текстообработка Свободен писател, София, 19. 09. 2020 г.