Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обявява номинациите за седмото издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове-2019” в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Цеременията по награждаването ще е на 16 декември от 18 часа в изложбената зала на Roca - „Експо Баня София”, бул. „Мария Луиза” 16.

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България проведе за седма поредна година конкурс за журналистически публикации и предавания на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012). Техните имена носят две от наградите.
Целта на конкурса е да се популяризират и и да се отличават журналистически публикации или предавания от последната календарна година на български или на испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, а така също следват принципите на професионалната и гражданската етика и откликват на важни за обществото проблеми.
Наградите в конкурса са грамоти и книги на български или испански език от личните библиотеки на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, дарени от техните семейства.

Тази година в конкурса „Светове и цветове” са излъчени следните номинации:

Награда „Светла Плашокова”, направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”:

Печатни и интернет медии

ВЛАДИСЛАВ ПУНЧЕВ, испанска информационна агенция EFE

ОЛЯ АЛ-АХМЕД, БТА

ХОСЕ АНТОНИО САНЧЕС МАНСАНО, freelance

Радио

САВИНА СПАСОВА, БНР

СЛАВЕНА ИЛИЕВА, БНР

Телевизия

ДЖАНАН ДУРАЛ, БНТ

РОСЕН ЦВЕТКОВ, bTV

 

Награда „Самуел Франсес”, направление „За професионална и гражданска етика”:

Печатни и интернет медии

ГЕОРГИ ХРИСТОВ, вестник „Дума”

МАРИЕЛА БАЛЕВА, вестник „Труд”

Радио

НИКОЛЕТА АТАНАСОВА, програма „Христо Ботев”, БНР

Телевизия

ГЕНКА ШИКЕРОВА, freelance

Награда „Светове и цветове”, направление „За екология, култура и традиции”:

Печатни и интернет медии

ВЕСЕЛИНА МАРИНОВА, списание „DiVino

ГЕРГИНА ДВОРЕЦКА, сайт „Европа и светът”

МАЯ ФИЛИПОВА, dir.bg

Радио

ЛЮДМИЛ ФОТЕВ, БНР

СЛАВЕНА ИЛИЕВА, БНР

Телевизия

ЮЛИЯ ВЛАДИМИРОВА, БСТВ

Кои от номинираните ще получат награди, ще бъде оповестено на церемонията по награждаването, която ще се състои на 16 декември от 18 часа в изложбената зала на Roca - „Експо Баня София”, бул. „Мария Луиза” 16.

Решенията се взимат от жури в състав: Къдринка Къдринова, председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова, зам.-председател на УС на СИЖБ, Георги Митов, член на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа.
На церемонията по награждаването ще бъде връчена и
Специална награда на Roca - България за журналистика на тема екология. Тази година тя се присъжда на РОСИНКА ПРОДАНОВА от Радио Благоевград.

***

Както всяка година, СИЖБ присъди и няколко специални отличия „Обединител на култури”. Те се връчват на личности, дали особено значим и дълготраен принос в сближаването между България и испаноезичния свят.

 

За 2019 г. отличията „Обединител на култури” ще бъдат връчени на:

АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ, журналист (посмъртно)

ВАНЯ ПЕТКОВА, поетеса (посмъртно)

ЕМИЛИЯ ЦЕНКОВА, испанистка

ТАМАРА ТАКОВА, испанистка

ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ, поет

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА, журналистка и писателка.

***

В церемонията по награждаването ще участват посланиците на Испания Н. Пр. Алекандро Поланко, на Аржентина Н. Пр. Алберто Труеба, на Венесуела Н. Пр. Ориета Капони, на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, директорката на Институт „Сервантес” в София Мария Луиса Сантос, ръководителят на отдела по образованието към посолството на Испания Анхел Сантамария Барнола, почетните консули на Еквадор Захари Кушев, на Мексико Пенчо Ралчев, на Уругвай Йоаким Каламарис, представителят на Почетното консулство на Чили Андрес Сааведра и др.

Испански и латиноамерикански песни ще изпълни Янко Константинов.

***

Източник: Сайт на СБЖ - http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=44743

***

Поздравяваме Здравка Димитрова от нашия Съюз на свободните писатели на България за специалното отличие „Обединител на култури“. Честито!

***

Приканваме колегите, членове на ССПБ и на СБЖ,

които имат интерес към събитието, да го посетят на 16 декември от 18 часа в изложбената зала на Рока.

Свободен писател, София, 13. 12. 2019 г.