Ася Кулева е родена на 22.05.1960 г. в гр. Русе. Завършила е българска филoлогия и немска филoлогия във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". В момента преподава немски език в МГ "Баба Тонка" - Русе и в РУ "Ангел Кънчев". Ръководи ателиета по творческо писане, за създаване на филми и за вербална и невербална комуникация, както и театралната трупа към гимназията. Работи в областта на психодрамата, форумния театър и социалния тренинг. Провежда уъркшопи с елементи от форум-театъра и плейбек-театъра.

Публикувала е в научния печат свои изследвания върху творчеството на Й. В. Гьоте, М. Булгаков, В. Распутин, Ем. Станев. Пише на български и на немски език по проблеми на методиката на чуждоезиковото обучение, интерактивните методи и стратегии за работа в инеркултурна среда, драма педагогиката и театралната педагогика, както и художествена проза.

Автор е на книгата „По немирните стъпки на времето. 90 години ученически театър в Математическа гимназия „Баба Тонка” – град Русе”(2010), на пиесата "Guilty peasure”(2014) и на романа "Марципаненият чехъл" (2012), предложен за Национална литературна награда ЕЛИАС КАНЕТИ – 2013 г. През 2014 г. романът зае осмо място в Топ 30 на класацията „Книгата, която ме вдъхновява”. Преведен откъс от романа е публикуван в две руски електронни списания.

Марципаненият чехъл“ има и друго важно достойнство: емпатичността. Мисля, че това го отличава от многото други нашумели напоследък български заглавия. А като добавим и факта, че е дебютен роман за Ася Кулева, няма да е пресилено да кажа, че (поне за мен) „Марципаненият чехъл“ е литературно явление.” (Гергана Семерджиева)

Член на Съюза на свободните писатели в България

Електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.